PHP is vooral bedoeld als server-side scripting taal, u kan dus alles doen wat elk ander CGI script kan doen, zoals het ophalen van form gegevens, het genereren van dynamisch pagina's of het sturen en ontvangen van cookies. Maar PHP kan veel meer betekenen.

Er zijn 2 belangrijke velden waarin PHP scripts worden gebruikt.

  • Server-side scripting. Dit is het meest traditionele en tevens het hoofd doel van PHP. Om dit werkend te krijgen heeft u 3 dingen nodig. De PHP parser (CGI of server module), een webserver en natuurlijk een web browser. De webserver dient te draaien met een werkende PHP installatie. Door nu met de web browser de PHP pagina op te vragen kun je het resultaat van het script zien.
  • Command line scripting. U kunt een PHP script draaien zonder dat er een webserver of web browser aan te pas komt. Hiervoor heeft u enkel de PHP parser nodig. Op deze manier gebruik maken van PHP is ideaal voor scripts welke regelmatig uitgevoerd dienen te worden via of Taak Planner op Windows. Deze scripts kunnen ook gebruikt worden voor taken waarbij tekst verwerkt moet worden.

U kan PHP gebruiken op alle grote operating systems, waaronder Linux, vele Unix varianten (inclusief HP-UX, Solaris en OpenBSD), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS, en anderen. PHP heeft tegenwoordig ook ondersteuning voor de meeste webservers. Hieronder vallen in ieder geval: Apache, Microsoft Internet Information Server, Personal Web Server, Netscape en iPlanet servers, Oreilly Website Pro Server, Caudium, Xitami, OmniHTTPD en vele anderen. Voor de meeste servers heeft PHP een speciale module en voor de servers welke de CGI standaard ondersteunen kan PHP werken als een CGI verwerker.

Met PHP heeft u dus de vrijheid om zelf een operating system en een webserver te kiezen. Verder heeft u ook de keuze om gebruik te maken van functioneel programmeren, object geörienteerd programmeren of een combinatie van deze.

Met PHP bent u niet gelimiteerd tot het weergeven van HTML. Met PHP kan u beelden, PDF bestanden of zelfs Flash films genereren. U kan ook gewoon elke soort tekst, zoals XHTML of elk ander XML bestand weergeven. PHP kan ook deze bestanden genereren en deze vervolgens opslaan in plaats van deze weer te geven. Op deze manier creëert u een server-side caching systeem voor uw dynamische inhoud.

Waarschijnlijk is de meest sterkste kant van PHP dat het ondersteuning bied voor een groot scala aan databases. Het schrijven van een database gekoppelde web page is ongelooflijk simpel.

PHP heeft ook ondersteuning voor communicatie met andere systemen via protocollen als LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM en nog vele anderen.  Als u PHP gebruikt voor e-commerce zal u de Cybercash betalings-, CyberMUT, VeriSign Payflow Pro en CCVS functies erg handig vinden voor uw online betalingen.

En als laatste (maar zeker niet het minste) heeft PHP nog veel meer interessante dingen zoals de mnoGoSearch zoekmachine extensie, de IRC Gateway extensie, vele compressie functies, kalender bewerking en zelfs functies voor het vertalen van kleine stukjes tekst.

Heeft u hulp nodig met:

  • Het debuggen van uw website
  • Het schrijven van een custom script
  • API integraties