Goed scoren op Google: waar moet ik op letten?

Blog > Goed scoren op Google: waar moet ik op letten?
Google+Google+

Goed scoren op google? Om te beginnen moet je weten waar het om draait bij Google. Zoals elk normaal bedrijf willen ze geld verdienen. Hoe doet Google dat? Door heel eenvoudig de beste zoekmachine te zijn en aldus de beste zoekresultaten te garanderen.

Google moet dus door de ogen van elke surfer kijken die haar zoekmachine gebruikt. Aangezien het internet steeds vernieuwt, kan Google niet anders dan te volgen. Om het tastbaar voor te stellen, kunnen we de Google ranking in een eenvoudige formule gieten. Of met andere woorden: de onderstaande formule is een formule voor Search Engine Optimization (SEO).

“Inhoudelijke kwaliteit” x “Technische kwaliteit” x “Aantal bezoekers” x “Externe verwijzingen” x “?” = “Uw Google score”

 

Inhoudelijke kwaliteit van jouw website

Geen enkele bezoeker heeft er baat bij om via een zoekopdracht terecht te komen op een website die niet relevant is. Als ik zoek naar “directiewagens” wil ik niets anders zien dan websites die directiewagens aanbieden. Sterker nog; ik verwacht dat het eerste resultaat ook het beste resultaat is. Jouw website goed proberen te laten scoren op bepaalde zoekopdrachten die niet overeenkomen met jouw website, is dus nutteloos.

Afhankelijk van wat Google weet over jou op het ogenblik van je zoekopdracht (locatie, zoekgedrag, favorieten …) zal Google haar zoekresultaten licht wijzigen. Als ik in Antwerpen zoek naar “directiewagens”, zal een evenwaardige Limburgse website minder goed scoren dan een Antwerpse website, tenzij ik de locatie mee verwerk in de zoekopdracht.

 

Technische kwaliteit van jouw website

Je moet er voor zorgen dat enerzijds Google (en andere zoekmachines) je site eenvoudig kan doorzoeken, en anderzijds de bezoeker heel eenvoudig je site kan gebruiken. Graag sommen we enkele belangrijke aspecten voor jou op:

  • Mobiel vriendelijk (responsive design): kunnen mobiele bezoekers op hun smartphone je site snel en efficiënt gebruiken? Door het steeds groeiend aantal mobiele surfers is deze factor enorm belangrijk. Het is zelfs zo dat sinds april 2015 websites die niet mobiel-vriendelijk zijn, afgestraft worden door Google.
  • Page loading speed: hoe snel kan mijn website geladen worden? Dit is niet alleen belangrijk voor mobiele bezoekers met een trage verbinding maar ook voor desktop bezoekers. Er is niets zo vervelend als moeten wachten op resultaten. Zorg er voor dat enerzijds je code geoptimaliseerd is en anderzijds je afbeeldingen niet te groot zijn om snel geladen te worden.
  • Sitemap: maak het Google extra gemakkelijk om je site te doorzoeken. Een sitemap is een eenvoudige pagina die alle (belangrijke) pagina’s opsomt zodat Google al deze pagina’s zeker doorzoekt. Deze sitemap kan je nadien manueel toevoegen aan Google om er voor te zorgen dat je website snel wordt geïndexeerd. 
  • Meta tags: je pagina’s voorzien van relevante meta tags is nog steeds interessant. De meta description kan worden getoond als tekst in de zoekresultaten. Relevante content is véél belangrijker dan meta tags maar als je beter wil scoren op Google, zet je beter de puntjes op de i.
  • Clean URL’s: zorg er zeker voor dat de url’s eenvoudig verstaanbaar zijn. Gebruik geen automatische url’s die enorm veel karakters of onverstaanbare woorden bevatten. Gebruik zelfs bij voorkeur een korte url die jouw meest belangrijke zoekwoord bevat!

 

Aantal bezoekers van jouw website

Het aantal bezoekers van een website is voor Google ook een indicatie hoe interessant deze is voor de bezoekers en dus een grote kans heeft op relevante informatie voor de zoekopdracht. Vaak hangt het aantal bezoekers van een website voor een stuk samen met de anciënniteit van deze website.

Heb je nog niet veel bezoekers op jouw website? Zorg er dan voor dat alle aspecten van de bovenstaande formule in orde zijn en zorg dan pas voor extra traffic op je website (via een e-mail campagne, social media, SEA …). Start je deze campagne alvorens alle andere aspecten in orde zijn, zal je return on investment (ROI) een stuk lager liggen.

 

Externe verwijzingen of linkbuilding

Wanneer een kwalitatieve website met veel bezoekers een verwijzing maakt naar jouw website, zal jouw ranking stijgen. Omgekeerd is dan ook weer waar; wanneer een slechte website verwijst naar de jouwe, kan jouw ranking dalen!

Linkbuilding is meestal een item dat over het hoofd gezien wordt. Het vergt een beperkte extra éénmalige investering maar zal op termijn beter renderen dan eender welke AdWords campagne. Door linkbuilding kan je (permanent) goed scoren in de organische zoekresultaten. De meeste mensen klikken trouwens liever op organische zoekresultaten dan op de advertenties er boven of er naast, omdat ze weten dat deze organische zoekresultaten sowieso een betere resultaat bieden dan de betalende advertenties.

Heb je geen budget meer voor een linkbuilding campagne? Start dan alvast door je website zoveel mogelijk op te laten nemen in relevante context op onder andere social media (facebook, linkedin, Google+ …).

 

De grote onbekende

Vanzelfsprekend zijn er altijd onbekende factoren die we hier boven niet opgenoemd hebben of evoluties die we niet in de hand hebben. Het is geweten dat Google op frequente basis haar “formule” wijzigt in beperkte mate. Van één ding mag je zeker zijn; de hoofdzaak van Google blijft sowieso om er voor te zorgen dat jouw zoekopdracht het beste resultaat oplevert!

 

Search Engine Advertising (SEA)

Je kan op vele manieren adverteren op Google. Je heb hier twee varianten in: kost per duizend bezichtigingen (cost per mille – CPM) of kost per klik (cost per click – CPC). Op de CPM heb je geen invloed maar op de CPC vanzelfsprekend wel. Het meest gekend kanaal is Google AdWords.

De basis voor een lage kost per klik is de zelfde als de formule voor SEO (in functie van je website of landingspagina). Als je een slechte website hebt (technisch of inhoudelijk), zal je kost per klik sowieso stijgen. De voornaamste extra variabele factor is hier je advertentie. Probeer je advertentie zoveel mogelijk af te stemmen op enerzijds je zoekwoorden en anderzijds je doelgroep. De tekst van je advertentie heb je zelf volledig in de hand en Google AdWords laat heel eenvoudig toe om je doelgroep te definiëren. Als je bijvoorbeeld enkel klanten wil in je directe omgeving, ga je toch niet adverteren over heel Vlaanderen? Waarom zou je dan betalen voor zoekopdrachten waar je eigenlijk geen interesse in hebt?

 

Heb je geen tijd of heb je nood aan persoonlijk advies?

Een bekende quote van Philip Kotler (een gerenomeerd Amerikaanse professor in Internationale Marketing):

“Companies worry too much about the cost of doing something. They should worry about the cost of not doing it.”

Vanzelfsprekend zijn wij steeds bereid om je verder te helpen of om jouw huidige situatie samen te evalueren. Aarzel zeker niet en neem vandaag nog vrijblijvend contact op!

 

 

Copyright © Seppe Dobbelaere

 

RECENTE BLOG POSTS

Het bouwen van een nieuwe webshop is een opwindende stap voor elk bedrijf, en met de juiste tools en platformkeuze kun je een e-commerce ervaring creëren die zowel klanten als beheerders tevreden stelt. In deze gids gaan we dieper in op het gebruik…
PrestaShop vs. WooCommerce: Welk platform is geschikt voor jouw nieuwe webshop?
Het bouwen van een nieuwe webshop is een opwindend avontuur, maar het kan ook overweldigend zijn als het gaat om het kiezen van het juiste platform. Met een overvloed aan opties kan het moeilijk zijn om te bepalen welk platform het beste past bij…
In het huidige digitale tijdperk, waar technologieën zich voortdurend ontwikkelen en de manier waarop we communiceren en zaken doen veranderen, is het hebben van een website in 2024 belangrijker dan ooit tevoren. Of je nu een individu, een bedrijf…
WordPress, opgericht in 2003, is uitgegroeid tot het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Met een marktaandeel van meer dan 40%, wordt WordPress verkozen boven andere platforms vanwege zijn veelzijdigheid, gebruiksgemak en…
Een sterk merk begint met een consistente visuele identiteit, en een van de eerste stappen om dit te bereiken is het ontwerpen van een logo en een website die perfect bij elkaar passen. Het samenspel tussen deze twee elementen is essentieel voor het…
Het is altijd spannend wanneer een nieuwe versie van een populaire software wordt uitgebracht, en voor websitebouwers en ontwikkelaars is de release van Drupal 10 een langverwachte gebeurtenis. Drupal, een van 's werelds meest gebruikte content…
Bij de start van een nieuw jaar wordt er vaak aan een nieuw marketing plan gedacht. Omdat we allemaal trendy (willen) zijn, denken we al snel aan social media engagement, testimonials, gepersonaliseerde communicatie … Kort door de bocht: Marketing 2…